ONTVANG GRATIS CV-KETEL OFFERTES

Vergelijk meerdere CV-ketel installateurs in uw regio


Klantenrelaties zijn je verborgen troef

Het traditionele model om jouw bedrijf via de acties van je medewerkers in de sales, marketing en productontwikkeling te laten groeien is langzaam aan het uitsterven. De succesvolste bedrijven van vandaag kiezen nu liever voor een andere aanpak: ze laten hun klanten de ideeën voor hun producten creëren. En laten vervolgens ook de verkoop ervan aan hen over.

Het is een uiterst moderne benadering van klantenrelaties en eentje die een duidelijk zakelijk voordeel oplevert. Want als dit goed wordt gedaan, dan zullen jouw beste klanten de beste aandrijvers van jouw omzet zijn. Dit terwijl ze ook de productacceptatie versnellen en op de lange termijn de klanttevredenheid plus loyaliteit verbeteren. Waardeer de huidige klanten daarom evenveel als alle nieuwe klantenrelaties.

Wat is het doel van elk bedrijf?

Stel jezelf eens de volgende vraag: “Wat is het doel van je bedrijf?” Het antwoord is gemakkelijk denk je dan: “Winst maken”. Maar dat is echter niet het juiste antwoord. Want winst is een uitkomst. Het vertelt ons enkel of onze bedrijfsstrategie en -uitvoering levensvatbaar zijn. De invloedrijke management consultant Peter Drucker omschreef het werkelijke doel van een bedrijf als volgt: “Er is maar één geldige definitie van een zakelijk doel: een klant creëren.”

Hoe optimaal aan de behoeften en wensen van de klant te voldoen

Het teken van succes voor een bedrijf, en daarom ook het uiteindelijke doel van deze strategie, is om met een duurzame winst aan de behoeften en wensen van de klant te voldoen. Dus welke strategie en tactiek er ook gebruikt wordt om een concurrentievoordeel te behalen. Het moet uiteindelijk allemaal op het winstgevend aanbieden van een betere oplossing voor je klanten gebaseerd zijn.

Maar dit gebeurt allemaal niet zomaar. Het vereist immers de implementatie van een geïntegreerde strategie in elk bedrijfsgebied. Hieronder vind je enkele manieren om daarmee te beginnen:

De boekhouding

Analyseer de winstgevendheid van jouw klanten. De klanten met de hoogste omzet zijn meestal de meest of minst winstgevende. Managers hebben deze informatie nodig om hun bedrijf effectief te runnen. Ze moeten weten wie hun winstgevende klanten zijn en welk gedrag met winstgevendheid wordt geassocieerd.

De marketing

Verplaats jouw focus naar de huidige klanten. De traditionele marketingactiviteiten waren grotendeels op overreding gericht. Ofwel het vermogen van het bedrijf om iemands houding of gedrag te veranderen.

En hoewel dat een cruciale rol van marketing is, wordt dit vaak in het simpelweg overtuigen van iemand vertaald om iets voor de eerste keer te proberen. Een oud marketing gezegde luidt echter: ‘Een goede verkoper kan alles één keer verkopen. Maar het is de truc is om iemand iets opnieuw te laten kopen’.

Dit is trouwens ook niet zo eenvoudig als het enkel focussen op een klantenbehoud. Klanten kopen nu vaker concurrerende producten van meerdere bedrijven. En voelen schijnbaar niet een echte loyaliteit. Ze verdelen hun geld dus onder alle concurrenten. Onderzoek toont verder aan dat klantloyaliteit de sterkste drijfveer voor een goede omzet is.

Daarom moet het primaire doel van marketing het transformeren van nieuwe of occasionele kopers in het maken van loyale klanten voor de lange termijn zijn. Dit vereist een duidelijk begrip van wat klanten loyaal maakt. Het verzamelen en begrijpen van de behoeften van de klant is de taak van marketing. Het aanbieden van unieke promotieartikelen van het bedrijf kan deze loyaliteit versterken. En gebruik voor een selecte groep klanten ook passende relatiegeschenken.

De bedrijfsactiviteiten

Zorg er daarnaast voor dat de door het bedrijf gedefinieerde kwaliteit en de door de klant ervaren kwaliteit op elkaar afgestemd zijn. Omdat de bedrijfsactiviteiten vaak op het creëren en distribueren van producten en diensten gericht zijn, is er een natuurlijke neiging van de managers om zich enkel op het voldoen aan technische specificaties te concentreren.

We hebben helaas nog een lange weg te gaan om de door de gebruiker gedefinieerde uitmuntendheid te bereiken. Het maakt daarbij weinig uit of een bedrijf aan zijn interne richtlijnen voldoet als deze los ​​van de klant staan.

We moeten daarom altijd onthouden dat de klant dit proces niet ontworpen heeft. En het kan deze klant ook niets schelen dat het systeem dat het bedrijf heeft ontworpen het leven van dit bedrijf gemakkelijker maakt. De enige zorg is of het hun leven gemakkelijker maakt. Dus bij het ontwerpen en implementeren van een proces moeten het bedrijf absoluut de klantervaring begrijpen. Ga hiervoor eens in je eigen bedrijfswinkel shoppen en kijk wat voor gevoel dit bij je oproept.

De personeelszaken

Creëer een optimaal service klimaat binnen de organisatie. Ondersteun en beloon de procedures en gedragingen die tot een uitmuntende klantenservice leiden. Onderzoek toont consequent aan dat een aangenaam service klimaat positief verbonden is aan een hogere omzet, hogere klanttevredenheid en dus betere financiële prestaties.

Realiseer ook aandacht voor de klant

De realiteit is dat de meeste werknemers in ons huidige bedrijfsklimaat voor het voltooien van taken beloond worden. Helaas worden er maar weinig beloond voor het tevreden stellen van klanten. Dat is heel jammer, want al deze klanten kunnen waarde creëren die veel verder gaat dan alleen het kopen van producten. Ze kunnen immers helpen met de verkoop, marketing en productontwikkeling. Is dat ook niet een pad die jij met jouw bedrijf in wilt slaan?