ONTVANG GRATIS CV-KETEL OFFERTES

Vergelijk meerdere CV-ketel installateurs in uw regio


Hoe maak je beton?

Doe-het-zelf klussers opgelet! Wil jij zelf beton maken, bijvoorbeeld voor een vloer of fundering, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij leggen het je in deze blog graag uit. Geen zorgen. Het is niet zo moeilijk als je zou denken!

Benodigdheden om beton te maken

Om beton te kunnen maken moet je natuurlijk eerst de bestandsdelen hebben. Voor een standaard betonmengsel heb je grind, betonzand, water en cement nodig. Daarnaast ook een grote emmer met menger of een betonmolen. De voorkeur gaat uit naar een betonmolen gezien je hiermee de minste kans hebt op klonten in je beton. En dat wil je niet.

Beton maken

Om een goed betonmengsel te kunnen maken heb je de juiste verhoudingen nodig. Voor een doe-het-zelf klusser met een simpele klus is de 1,2,3 regel afdoende. Dit gaat als volgt:

  • 1 deel cement
  • 2 delen zand
  • 3 delen grind
  • 0,5 deel water

Gooi het grind in de betonmolen en voeg het zand toe. Wacht even tot het grind en het zand en voeg het cement toe. Kijk of deze drie dingen goed zijn vermengd en en voeg dan als laatste het water toe. Laat de betonmolen net zo lang draaien tot er één homogene substantie ontstaat. Dan is je beton klaar en kun je het in in je kruiwagen gooien en gaan gieten! Bevat je mengsel teveel water? Voeg dan cement, zand en grind in de juiste verhoudingen toe om het mengsel weer in de goede verhouding te krijgen.

Extra tips voor bij het beton maken

  • Zorg ervoor dat je betonmolen schoon is en er geen oude restjes meer in zitten.
  • Zet daarnaast je betonmolen ook niet te ver van je gietlocatie af. Zo voorkom je dat je een heel eind met een zware kruiwagen moet sjouwen.
  • Wil je beton maken voor een fundering? Gebruik dan een andere verhouding, zijnde: 1 deel cement, 2.5 delen zand, 3.5 delen grind en 0.5 deel water.

Dan nu tijd om zelf aan de slag te gaan. Had u nog vragen over beton? Neem dan contact op met Sloop Concurrent.