ONTVANG GRATIS CV-KETEL OFFERTES

Vergelijk meerdere CV-ketel installateurs in uw regio


De juiste warmtepomp kiezen, hoe werkt dat?

De beste manier om een warmtepomp aangepast aan uw behoeften en specifieke kenmerken van uw huis te zoeken is offertes aanvragen. Hierdoor kunt u een aantal voorstellen en prijzen van aanbieders vergelijken. Heeft u inmiddels al offertes ontvangen? Hieronder volgen enkele tips die u helpen uw keuze te maken.

Warmtepomp kiezen

Warmtepompen bestaan in verschillende modellen op de markt. Om de warmtepomp te kiezen aangepast aan uw behoefte, moet u rekening houden met vier factoren:

 • Soort warmtepomp: Er zijn verschillende soorten warmtepompen: aerothermische (lucht), hydrothermische (water) en geothermische (grond).
 • De grootte van de installatie: U moet rekening houden met de beschikbare ruimte van uw woning.
 • De opties: Voor sommige soorten warmtepompen is de werking omkeerbaar. Dit wil zeggen dat u uw huis zowel kunt verwarmen als koelen. Anderen kunnen dan weer warm water produceren. Er zit ook veel verschil tussen de verschillende warmtepomp merken
 • Het afgiftesysteem: De ontgonnen warmte kan overgedragen worden op radiatoren die zowel op lage als op hoge temperatuur werken. Daarnaast kan de warmte ook overgedragen worden op vloerverwarming of ventilo-convector.

Aanbieder kiezen

Het installeren van een warmtepomp vergt wat expertise. Wanneer een warmtepomp slecht geïnstalleerd is kan deze schadelijke vloeistof lekken. Daarbij is de keuze van aanbieder erg belangrijk. In sommige gevallen is het mogelijk dat de fabrikant van de warmtepomp deze niet zelf installeert. U kunt dus beroep doen op een zelfstandige warmtepomp-installateur. Heeft u de fabrikant gekozen en de installateur? Hieronder volgen nog 5 vragen die u zich kunt stellen:

 1. Is de offerte die ik ontvangen heb van de aanbieder aangepast aan mijn verbruik?
  De keuze van uw warmtepomp moet overeenkomen met uw energieverbruik. Het is niet nodig om een warmtepomp met hoge capaciteit te kiezen, wanneer uw energieverbruik gelimiteerd is.
 2. Beschikt de aanbieder over de nodige certificaten?
  Aarzel niet om de referenties van uw aanbieder te controleren. U kunt eenvoudig informatie opzoeken over de kwaliteit en dienstverlening via internetfora. Er bestaan certificaten die verzekeren dat de fabrikant en de installateur over de juiste knowhow beschikken.
 3. Wat is de kwaliteit van het product en het materiaal?
  Net zoals fabrikanten en installateurs over de nodige certificaten moeten beschikken, zijn er bepaalde normen die garant staan voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van het product.
 4. Beschikt het bedrijf over een showroom?
  Vraag aan de aanbieder of installateur of het mogelijk is om hun toonzaal te bezoeken. Of een huis waar ze reeds een warmtepomp geïnstalleerd hebben. Zo kunt u meteen de kwaliteit en afwerking van de installatie inschatten.
 5. Beschikt het bedrijf over een dienst na verkoop?
  Ga na of het bedrijf over een dienst na verkoop beschikt en een snelle service biedt. Zo kunt u, in geval van problemen, op een snelle reparatie rekenen in de beste omstandigheden.